tisdag 6 februari 2018

Bokcirkelstart (6/2 2018)

Fredrik Frängsmyr är född 1974, bosatt i Stockholm och skriver i stort sett under all ledig tid som går att hitta, om vi skall tro på informationen om författaren i boken. Och det ska vi väl göra. Det är inte så märkligt att vara en sådan, eftersom att skriva är en viktig och inspirerande syssla.

Han skriver för att ställa frågor om livet och får svar genom att se hur karaktärerna beter sig i alla möjliga och omöjliga situationer. Arytmi var hans debutroman. Den utkom 2016 och gick under benämningen samtida skönlitteratur. En roman om livet här och nu, alltså.

Under 2017 kom han ut med sin andra roman i form av Kärlek på en gul cykel. Den går under benämningarna feelgood och humoristiska romaner. Lite mer galenskap, än vad livet bjuder av sig själv, tolkar vid det som.

Dennis Lehane har här skrivit en spänningsroman; En äkta man (2018). Den ligger inom området psykologisk thriller och har inslag av romantisk spänning.

Lehane har tidigare skrivit ett flertal böcker, som t ex Den värld som var vår (2015) och Rött regn (2001). På Gokväll häromveckan talades det om En äkta man och kvinnan som talade om boken var fullständigt lyrisk både om denna bok, En äkta man, och den tidigare Rött regn. Hon talade om den som en bladvändare och rejält spännande bok. På frågan om den inkluderade mord och våld svävade hon på orden en aning, men jag tolkade det som att svaret på frågan var ja. Rysligt bra, upplevde jag att recensenten tyckte om boken och om författaren.

Torbjörn Flygt har skrivit Flyktväg (2017). Berättelsen handlar om ett närliggande land några år framåt i tiden. Regimen som stängt gränserna och förföljer flyktingar. Medborgarskap omprövas och egendomar beslagtas. Stora läger upprättas. Sent omsider har omvärlden reagerat och ett skoningslöst krig brutit ut. I en av landets avkrokar bor en familj. De lever med kriget. En natt dyker en kvinna och hennes dotter upp. De har flytt från ett av lägren. De behöver hjälp.

Hur påverkar en flyktingsituation människorna, nu och sen? Hur möter vi någon som har det tufft, någon som är i ett trängande behov av hjälp? Hur påverkar det oss, nu och sen? Den här boken är en fiktiv berättelse. Eller är den det? Är vi kanske redan där?

Torbjörn Flygt har tidigare skrivit barnboken Spår i sanden (2014) tillsammans med Nora Flygt. Han har också skrivit t ex Verkan, Outsider och Var man.

Tilar J Mazzeo har intresserat sig Irena Sendler som är en polsk kvinna som räddade livet på mängder av barn under andra världskrigets fasor i Warszawa. När kriget kom engagerade hon sig i att hjälpa judar som hamnade i fattigdom, risk för deportation, med mera. Hon, tillsammans med andra personer, räddade livet på många, många barn. Hon räddade ca 2 500 barn från en rätt säker död.

Den här biografin berättar om Irena Sendler, om hennes liv och gärningar och hur hon och hennes vänner arbetade under kriget. Den ger oss en bit av vår - Europas och världens - historia. Den ger en bild av en kvinna som har gjort mycket för andra och får oss att minnas något av det vi aldrig får glömma.

Hur kommer det sig att vissa människor verkligen gör och andra inte?

Det var nyligen Förintelsens minnesdag (27/1). Det känns förstås viktigt att minnas och lära om mänsklighetens historia, alla dess plus och minus, under andra dagar också, inte bara under en enstaka minnesdag.

Förslag till bokcirkeln för läsning denna omgång är;

1) Kärlek på en gul cykel - av Fredrik Frängsmyr.
2) En äkta man - av Dennis Lehane. (= Gruppens val!)
3) Flyktväg - av Torbjörn Flygt.
4) Irenas barn - av Tilar J Mazzeo.

A..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...